juli

Žetvu treba obaviti u što kraćem roku zbog količine roda i mogučih kišnih perioda kako trud ne bi bio uzalud. Obrada, gnojidba i uređenje tla obavlja se "dok je još kombajn na njivi", radi čuvanja dragocjene vlage i razgradnje žetvenih ostataka, klijanja, nicanja i uništavanja korova navedenom obradom.
U isto vrijeme siju se postrne kulture kraće vegetacije za zrno, silažu ili zelenu gnojidbu kao: kukuruz FAO grupe 100, sirak, suncokret, soja, heljda, stočna repa .
Juli je mjesec izvođenja radova na kanalskoj i putnoj mreži, popravci drenaže, ravnanja, podrivanja, krčenja, kalcizacije, i drugih hidrotehničkih i agromelioracijskih zahvata na uređenju tla na oslobođenim površinama. Nakon žetve uzimaju se uzorci tla za hemijsku analizu za potrebe jesenske sjetve. Obavljaju se prve pripreme za sjetvu uljane repice.

Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.

U VOĆNJAKU se beru ljetne vrste voća. Provodi se malčiranje. Neke voćne vrste mogu se okulirati. I dalje se provodi zelena rezidba.

Povrće je "žedno", treba ga sve više zalijevati. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća. Povrće se zaštićuje prema stanju i napadima nametnika. Prekopava se tlo nakon obranih kultura. Okopava se, plijevi i prihranjuje povrće, što se redovito čini poslije zalijevanja ili kiše. Sije se: cvekla, grah-mahunar, mrkva, peršin, kupus, kelj, karfiol, salata, radič, endivija, poriluk, podzemna koraba, rotkva, korabica, a sadi se: kelj, kupus, kelj pupčar, karfiol, brokula, salata, korabica, radič, poriluk.

U VRTU je najvažniji posao razbijanje pokorice tla. Ruže se gnoje i okuliraju. Lukovičasto bilje je sazrelo, pa se lukovice vade iz zemlje.

Suho žito spremiti u suhu, hladnu i zračnu prostoriju.

Odmah nakon žetve ozimih usjeva strnište pognojite sa 100 - 150 kg/ha UREE ili 100 - 120 l/ha UAN-a i plitko unesite u tlo radi razgradnje slame. Nakon toga na tim površinama može se obaviti sjetva postrnih usjeva. Prilikom same sjetve najčešće se koriste NPK formulacije s odnosom hranjiva 1:1:1, a to su NPK 15--15-15 ili NPK 13-10-12.
Povrtnjake, vinograde i voćnjake i dalje prihranjujemo Fitofertom.
Travnjake i sportske terene prihranjujemo Flortis gnojivom, a grmlje, živice i ukrasno bilje SUBSTRALOVIM gnojivom namijenjene navedenim vrstama.
Cvjetnjake i na okućnicama prihranjujemo Fitofertom za cvijeće i ukrasno bilje, Substralom za pelargonije, surfinije i ostale cvjetnice.