april

Najveći radovi u aprilu su sjetva glavnih proljetnih kultura. Početkom mjeseca sije se crvena djetelina, travno-djetelinske smjese, konoplja, lucerka, suncokret, soja, grah i sadi se krumpir. U drugoj polovici sije se kukuruz, najprije raniji hibridi, zatim kasniji i na kraju srednje rani i opet rani, što ovisi o području i klimatu. Zaštićuju se ozimi usjevi od travnih korova do kraja busanja, a od širokolisnih i u vlatanju strogo pazeći na izbor herbicida.

Stoka izlazi na ispašu ili se počinje hraniti zelenom hranom, postepeno, da ne bi došlo do probavnih tegoba. Ako su ovce završile janjenje, treba janjadima osigurati toplinu ukoliko nastupi razdoblje hladnog vremena i dovoljne količine zamjenskog mlijeka ako ovca nema dovoljno.

Po završetku svih proljetnih radova tlo se obrađuje i po potrebi gnoji. Zaštita od zečeva skida se potkraj mjeseca kad se valja pripremiti i za proljetna prskanja. Pratiti izvještaje prognozne službe i prskati prema uputama.

Provodi se "kaljenje" prijesadnica za izlazak na polje. Redovito se njeguje sijano i sađeno povrće iz ranijeg razdoblja. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju uz odgovarajuće postupke protiv štetnika. U zaštiti od bolesti ne preskočiti postupke koji se odnose na gljivična oboljenja. Prihranjuje se ranije sađeno povrće. Na otvorenom prostoru siju se: cvekla, dinja, mahuna, krastavci, lubenice, mrkva, peršin, paradajz, paprika, patlidžan, brokula, tikvice, podzemna koraba, rotkva, rotkvica, crni korijen, špinat, kupus, kelj, korabica, šparoga, poriluk, salata. Na otvorenom prostoru sade se: paprika, paradajz, patlidžan, brokula, krumpir, kelj, karfiol, korabica, salata, šparoga, hren.

U vrtu je vrijeme sijanja trave. Stari se travnjaci prvi put kose, a nakon toga se zalijevaju i prihranjuju.

Bacanjem zrna po površini hrpe provjeriti ima li moljaca. Ako ih ima, upotrijebiti insekticid ili manje količine odmah trošiti.

Počinje priprema tla za sjetvu proljetnih kultura. Pšenicu treba drugi put prihraniti KAN-om, UREOM . Ujesen je trebalo obaviti duboko oranje i gnojidbu NPK formulacijama NPK 8-26-26, NPK 7-20-30 ili NPK 10-30-20. Kukuruz predsjetveno pognojiti s 300 kg/ha ili 200-250 l/ha UAN-a, a startno sa sjetvom unijeti 200 kg/ha NPK 15-15-15. Za krumpir u obradi unijeti 500-600 kg/ha NPK 7-20-30 ili NPK 8-26-26. Za povrće osjetljivo na klor primijeniti 600-700 kg/ha NPK 5-20-30 S ili NPK 7-14-21 S. Primjenom 150 - 200 kg/ha UREE prije sjetve ili sadnje može se izbjegnuti prihrana povrća. Obaviti folijarnu prihranu voćnjaka folijarnijm gnojivima.