Voćarstvo

Voćarstvo je vrlo važna grana poljoprivredne proizvodnje. U zadnjih desetak godina posebno se naglašava važnost konzumacije svježeg voća i voćarskih proizvoda pa se i svijest ljudi o dobrobitnom utjecaju voća na zdravlje bitno počela mijenjati. Zbog svoje hranjive i terapeutske vrijednosti, voće bi moralo ulaziti u svakodnevni jelovnik pojedinca tijekom cijele godine.

Zahvaljujući usavršavanju tehnologije skladištenja i prerade voća, boljim prometnim vezama i organizaciji opskrbe tržišta na raspolaganju se ima uvijek svježe voće i dobre prerađevine tijekom cijele godine.

Osnovni cilj suvremene voćarske proizvodnje je da se uz najkraće moguće vrijeme i uz najmanje troškove proizvodnje ostvare najveći prirodi kvalitetnog voća. Kako bi postigao taj cilj, voćar mora dobro znati svoju struku. Mora dobro poznavati biološke osobine voćnih vrsta, sorata i podloga voćaka u odnosu na vanjske ili ekološke uvjete uzgojnog područja, kao i sve važnije tehničke i gospodarske probleme u uzgoju.

Svim proizvođačima voća ne može odgovarati ista razina stručnih informacija, stoga će opseg opisane stručne građe na ovoj web stranici biti ukratko iznesen i poslužiti će samo kao temelj za daljnje stručno usavršavanje.