decembar

U skladu s prilikama dovršava se zimsko oranje, uz gnojidbu stajskim gnojivima. Ranije sijane ozime pšenice, ječma i raži koje su razvile više od 4 lista ili su izbusale potrebno je prihraniti, a na vodom ugroženim površinama vodu ispustiti.
Decembar je mjesec zbrajanja godišnjih rezultata, planiranja proizvodnje i radova u sljedećoj godini te priprema mehanizacije za prezimljenje, nabave sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstva i rezervnih dijelova za iduću sjetvu. Vlastito stručno uzdizanje proizvođači mogu postići praćenjem stručne literature i posjećivanjem stručnih predavanja.

S obzirom na hladnoću stoka mora biti u toplim štalama, održavati higijenu, a posebno paziti na ishranu. Kad vrijeme dopušta, štale se dobro prozrače, obroci se daju redovno u tačno određeno vrijeme, u određenoj količini i kvaliteti. Perad i nesilice držati na toplom, dobro hraniti i produzavati dan umjetnim svjetlom.

U VOĆNJAKU se voćke posađene ujesen nagrnu zemljom kako se korijenje ne bi smrznulo. Obavlja se prihranjivanje i uređuju se krošnje. Postavlja se kućica i hrana za ptice.

Tlo se gnoji stajskim i mineralnim NPK-gnojivima. Provodi se duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama. Prikuplja se svježi bioenergetski materijal i čuva do doba upotrebe. Popravlja se ili kupuje dotrajali alat ii sitni inventar. Sije se: bob-mahunar i grašak. Pikiranje paradajza u plasteniku. Sije se: rani kupus i rani kelj u zaštićeni prostor.

U VRTU se alat čisti i sprema. Nezasađene površine na koje se sadi u februaru pokrivaju se lišćem, travom ili kompostom.

Ohladiti zrnatu robu na što nižu temperaturu lopatanjem i zračenjem kad je suhi zrak.