juni

Nastavlja se međuredna kultivacija kukuruza, krompira, suncokreta, soje i drugih okopavina koji nisu do tada prihranjene ili su iz bilo kojeg razloga u slabijoj kondiciji.
Sredinom juna obavljamo glavnu i naknadnu sjetvu heljde na slobodnim ili naknadno oslobođenim površinama košnjom krmnog bilja. Vrlo uspješno mogu se sijati rani hibridi kukuruza iz grupe FAO 100, 200 i 300, zatim sirka i drugih kultura kraće vegetacije, kao krompira i graha.
U prvoj dekadi juna obavlja se košnja grahorice, crvene djeteline i već drugi otkos lucerke za sijeno uz kraće zadržavanje u otkosima zbog manjeg gubitka lišnja i kvalitete općenito. Početak juna najpogodniji je gotovo u svim našim krajevima za košnju livada, jer je trava u cvatnji, a tada se dobije i najkvalitetnije sijeno. U drugoj i trećoj dekadi obavlja se žetva ozimog ječma i ranijih sorti uljane repice te prva postrna sjetva kukuruza, krompira, heljde, soje (ranije sorte) sve za zrno ili silažu, kao i postrna sjetva (kultura za zrno, silažu ili zelenu gnojidbu). Obavlja se priprema za žetvu raži, jarog ječma, jare pšenice, jare zobi.

U ovom mjesecu pune se staje podmlatkom, kojem treba osigurati dovoljno kvalitetne i raznovrsne hrane. Paše i zelene hrana osnova su hranidbe uz dodatak odgovarajućih minerala i vitamina. Štale treba održavati hladnim i što je više moguće uništavati muhe koje uznemiravaju stoku.

U VOĆNJAKU se obavlja zaštita voćaka. Ne tretiraju se voćke čiji se plodovi uskoro beru. Obavlja se zelena rezidba i počinje berba ranih sorti.

Provodi se priprema za sjetvu i sadnju povrća, zaštita paradajza, krompira, cvenog luka, bijelog luka, mahune, ali i protiv drugih nametnika ako se jave na povrću. Plijeve se korovi, sve više treba zalijevati povrće. Prekopava se tlo nakon berbe. Sije se: cvekla, grah mahunar, mrkva, kupus, kelj, kelj pupčar, karfiol, salata, radić, raštika, brokula, peršin, podzemna koraba, rotkva, korabica, poriluk, endivija. Sadi se: karfiol, brokula, kupus, kelj, kelj pupčar, paprika, patlidžan, korabica kasna, salata, poriluk.

U VRTU se provodi zaštita protiv korova i raznih štetnika kemijskim sredstvima ili mehaničkim postupcima.

Prskati površine insekticidom (malation, diklorvos) nekoliko dana prije unošenja novog žita. Stare zalihe proizvoda koje nisu potrošene smjestiti u posebnu prostoriju.

Vrijeme je intenzivnog razvoja ozimih i proljetnih kultura. Ozimi usjevi su u fazi cvatnje i početka nalijevanja zrna. Ako usjevi nisu dovoljno ishranjeni, još se može intervenirati prihranom azotnim gnojivom. U toj fazi najbolje rezultate daje folijama prihrana azotom. Za žitarice preporučujemo 25 - 30%-tnu otopinu UREE u količini 100 - 150 l/ha. Kasna folijama prihrana (sve do cvatnje) daje osobito dobre rezultate u povećanju kvalitete žitarica. Obavite prvu kultivaciju kukuruza uz prihranu sa 150 - 200 kg/ha KAN-a. Kukuruz se može folijarno prihraniti i 3%-tnom otopinom Folifertila u fazi 6-8 listova. U voćnjacima se obavlja folijama prihrana Folifertilom i Fitofertom. Početak je intenzivnog tretiranja plodovitog povrća i krompira Fitofertom za ljepši, zdraviji plod i gomolj, a za opću kondiciju i potpunu ishranjenost povrća namijenjen je FITOFERT HUMI.